Właściwości antyoksydacyjne herbaty

Oddziaływanie antyoksydantów – przeciwutleniaczy zawartych w herbacie na funkcje organizmu człowieka to temat obszaru nauk zarówno medycznych, jak i żywieniowych.
Znaczenie prozdrowotne herbaty mierzy się poziomem związków bioaktywnych tudzież ich biodostępnością. Składniki biologicznie aktywne (flawonoidy, katechiny) dostarczane do organizmu chronią go przed wolnymi rodnikami. Związki polifenolowe ujawniają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwmiażdżycowe również przeciwnowotworowe. Zważywszy na fakt, iż teina zawarta w herbacie poprawia dotlenienie komórek i operatywnie spala tkankę tłuszczową, ekstrakty herbaty są składnikami środków wyszczuplających, antycellulitowych oraz ujędrniających. Herbata, jako jedno z najbogatszych źródeł fluoru (gromadzi się w liściach), wzmacnia szkliwo zębów, zapobiegając próchnicy oraz nadwrażliwości zębiny na wahania temperatury. Za sprawą kofeiny, napój herbaciany minimalizuje zmęczenie, senność oraz usprawnia koncentrację. Witaminy z grupy B oraz witaminy C i K występujące w herbacie odżywiają skórę oraz optymalizują jej koloryt.

Herbata zdrowy napój

Dobroczynne właściwości herbaty docenili już ludzie starożytni, jako środka: łagodzącego i przeciwświądowego w leczeniu zakażeń dermatologicznych, wyostrzającego wzrok, oczyszczającego krew, działającego przeciwbiegunkowo, wpływającego korzystnie na układ trawienny, pomagającego przy zatwardzeniach, regenerującego mózg, ulepszającego pamięć, dodającego odwagi, odpędzającego złe sny, kojącego nerwy, poprawiającego nastrój, dostarczającego witamin: z grupy B, C, prowitaminę A, potas, sód, mangan, fluor i niacynę.

Magiczna moc zielonej herbaty

Największe działanie prozdrowotne ze wszystkich herbat posiada zielona. Zielona herbata (Camellia sinensis) powstaje z niefermentowanych liści, które po zwiędnięciu poddawane są procesowi suszenia. Napar o smaku kwiatowym, korzennym, lekko cierpkim i aromacie przypominającym trawę ma zabarwienie cytrynowożółte bądź słomkowe.
Zielona herbata to najlepsze źródło katechin w diecie – najważniejszych flawonoidów wchodzących w skład herbaty, zwiększających właściwości antyoksydacyjne organizmu. Camellia sinensis korzystnie wpływa na układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi i usprawniając funkcje śródbłonka naczyń. Chroni przed: miażdżycą, chorobą wieńcową, chorobą niedokrwienną serca, zawałem serca, nadciśnieniem i udarem. Napar z herbaty zielonej usuwa uczucie przepełnionego żołądka, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przy czym ułatwia przyswajanie pokarmów i poprawia trawienie. Przeciwdziała otyłości zmniejszając wchłanianie tłuszczów z diety. Regularne picie zielonej herbaty odwleka proces starzenia się organizmu, przeciwdziała zmęczeniu i odpręża. Wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz bakteriobójcze. Z uwagi na dużą zawartość jodu, efektywnie oczyszcza organizm z toksyn. Co najważniejsze zapobiega rozwojowi nowotworów: jelita grubego, płuc, prostaty, piersi, żołądka, stosowana zewnętrznie – rakowi skóry. Herbata zielona zapobiegając łączeniu wirusa HIV z limfocytami T, może być skuteczna w leczeniu choroby AIDS.

Herbata, jako roślina ma zdolność do pobierania z gleby tego, co najcenniejsze dla człowieka tudzież syntetyzowania związków incydentalnie występujących w przyrodzie i przekazywania ich do naparu, dlatego regularne spożywanie herbaty, oczywiście w umiarkowanych ilościach, może być korzystne dla zdrowia człowieka.