Bez czarny – skarbnica zdrowia

Bez czarny (Sambucus nigra L.) to roślina dostarczająca surowca zielarskiego w postaci kwiatów, owoców i kory w przemyśle leczniczym. Naturalne przeciwutleniacze zawarte w owocach i kwiatach czarnego bzu odgrywają niebagatelną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.
Zarówno świeże kwiaty, jak i niedojrzałe owoce zawierają sambunigrynę, która w wyniku trawienia rozkładana jest do cyjanowodoru. Jako związek toksyczny powoduje biegunki, wymioty i poczucie osłabienia. Niemniej jednak toksyna staje się nieszkodliwa, ulegając rozkładowi podczas obróbki termicznej, suszenia lub gotowania.

Czarny bez – witaminowa bomba

Zawarte w czarnym bzie witaminy i sole mineralne wzmacniają organizm i pomagają w walce z wieloma dolegliwościami.
Substancjami czynnymi niezwykle pachnących kwiatów bzu (Sambuci flos) są flawonoidy – o właściwościach antyoksydacyjnych, fenolokwasy, flawonole, glikozydy flawonolowe, związki aminowe, triterpeny, sterole, n-parafiny, substancje nieorganiczne (mineralne), kwasy fenolokarbonowe, sambunigryna, śluzy, garbniki, cholina a także olejek eteryczny.
Natomiast w składzie diabelsko czarnych owoców bzu czarnego (Sambuci fructus) obok flawonoidów znajdują się: antocyjany (polifenole), kwasy organiczne, witamina C, witaminy z grupy B (B2, B6, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy), cukry (glukoza, fruktoza) i pektyny.

Właściwości lecznicze kwiatów i owoców bzu czarnego

Przede wszystkim kwiaty i owoce mogą okazać się przydatne przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Niemniej jednak istnieją inne, równie cenne właściwości rośliny.
Białe, baldachokształtne kwiatostany bzu czarnego wykazują wielokierunkowe działanie:
oczyszczają oskrzela z zalegającej wydzieliny poprzez działanie wykrztuśne – za sprawą triterpenów, prowadzących do zwiększenia wydzielania śluzu w drogach oddechowych i powodujących odruch kaszlu,
działają oczyszczająco, moczopędnie i przeczyszczająco, efektywnie usuwając z organizmu toksyny,
wykazują silny efekt napotny dzięki flawonidom, przyczyniając się do obniżenia gorączki,
działają przeciwwirusowo, blokując namnażanie się wirusów zarówno typu A, B, jak i ptasiej grypy,
mają aktywność przeciwbakteryjną, hamując wzrost odpowiedzialnych za infekcje górnych dróg oddechowych paciorkowców,
zwiększają odporność poprzez uszczelnienie naczyń krwionośnych,
działają przeciwzapalnie hamując produkcję mediatorów stanu zapalnego,
wychwytują wolne rodniki, przyspieszają przemianę materii, przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy, obniżają poziom cukru we krwi, cholesterolu i lipidów.
Fioletowoczarne jagody bzu czarnego działają podobnie jak kwiaty oraz antywirusowo, odtruwająco, wzmacniająco, dodatkowo lekko przeczyszczająco. Napar z owoców jako środek przeciwbólowy stosuje się przy migrenach, rwie kulszowej, po zabiegach stomatologicznych, zapaleniu nerwu trójdzielnego, czy bólach gośćcowych.

Czarny bez w aptece

Czarny bez to komponent preparatów wspomagających odporność i chroniących przed rozwojem infekcji: o działaniu przeciwkaszlowym, wykrztuśnym, przeciwzapalnym, pomagającym w problemach gastrycznych (zaparcia) i chorobach skóry (w tym łuszczycy). Leki z bzem czarnym to m.in.: Sambucol, Scorbolamid kids, Cerutin junior owoce leśne, Pyramidonek Temperaturka syrop, Sok z czarnego bzu, Czarny bez sproszkowany ekstakt, Gripovita, Mel-tiki Sambucus, Febricold baby.

Aktywność przeciwbakteryjna, przeciwwirusowa, przeciwzapalna, immunomodulująca, antyoksydacyjna, napotna i wykrztuśna ekstraktów z bzu czarnego uzasadnia zastosowanie owoców i kwiatów bzu czarnego w leczeniu i profilaktyce przeziębienia i grypy.