Spis treści
- Siemię lniane obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu cukrzycy
- Siemię lniane na choroby układu pokarmowego
- Siemię lniane – inne właściwości zdrowotne
- Siemię lniane w codziennej diecie
Siemię lniane obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu cukrzycy
Siemię lniane zaliczane jest do superfoods, czyli wyjątkowo zdrowej żywności, która cieszy się coraz większą popularnością. Chcąc dbać o zdrowie swoje i najbliższych, nie musimy używać egzotycznych nasion chia czy jagód goji – siemię lniane jest nie tylko równie zdrowe, jak wspomniane superfoods, ale również znacznie tańsze.
Nasiona lnu zawierają wiele cennych składników, dzięki którym siemię lniane ma silne właściwości prozdrowotne. Regularne spożycie siemienia lnianego obniża poziom cholesterolu we krwi, również tego „złego” – LDL. Jest to możliwe dzięki lignanom, które zalicza się do grupy fitoestrogenów. Siemię lniane jest najbogatszym źródłem lignanów. Za regulację poziomu cholesterolu we krwi odpowiadają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które również pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a ponadto wspierają pracę centralnego układu nerwowego.
Regularne spożywanie siemienia lnianego, które zawiera lignany, skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowanie na miażdżycę, chorobę wieńcową, a także cukrzycę typu 2. Lignany wraz z błonnikiem pomagają bowiem obniżać poziom glukozy we krwi.
Sprawdź oferty: Suplementy diety, prewencja zdrowia
Siemię lniane na choroby układu pokarmowego
Siemię lniane chętnie spożywają (lub piją) osoby skarżące się na częste zaparcia. Błonnik zawarty w ziarnach lnu jest doskonałą pożywką dla dobroczynnych bakterii. Siemię lniane poprawia więc perystaltykę jelit – warunkiem jest picie dużej ilości wody, gdyż ziarna lnu wiążą dużo wody, uszczuplając jej poziom w naszym organizmie.
Osoby cierpiące na często bóle żołądka, refluks, a nawet pacjenci z chorobą wrzodową również odczuwają znaczną poprawę samopoczucia po systematycznym spożywaniu siemienia lnianego. Zawdzięczamy to specyficznej konsystencji, jaką uzyskujemy po zalaniu ziaren lnu wodą. Nieco lepka, podobna do kisielu mieszanina chroni śluzówki i nawilża je – siemię lniane działa więc ochronnie, zmniejszając dolegliwości układu pokarmowego. Ponadto kwas tłuszczowy ALA, który znajduje się w siemieniu lnianym zmniejsza stan zapalny jelit, przynosząc ulgę osobom z chorobą Leśniewskiego-Crohna.
Warto wiedzieć: Co stanowi najlepsze źródło błonnika?