Suszone kwiaty, owoce i zioła na przeziębienie, które warto mieć w domowej apteczce

Jesień i zima to czas, kiedy o przeziębienia nie trudno. W tym roku, ze względu na epidemię koronawirusa i zmienione procedury wizyt u lekarza, za wszelką cenę staramy się unikać wszelkich infekcji. Warto więc poznać kwiaty, owoce i zioła na przeziębienie, które pomogą nam uchronić się chorób, a także pomogą nam je szybciej zwalczyć. Warto mieć je w swojej domowej apteczce, szczególnie jesienią i zimą!

Zioła na przeziębienie – stosuj również profilaktycznie

Ziołolecznictwo jest jedną z dziedzin medyny konwencjonalnej – stosowanie ziół i innych roślin w profilaktyce zdrowotnej, a także leczeniu niektórych schorzeń zalecają lekarze specjaliści. Pijąc napary z ziół lub sięgając po ziołowe tabletki, ograniczamy ilość leków, które warto zarezerwować na wyjątkowo silne infekcje.

Do ziół, które pomagają nam chronić się przed chorobami, a także je zwalczać, zaliczamy:

  • jeżówkę – zawarte w niej polisacharydy pobudzają proces wytwarzania się komórek odpornościowych, jest także skutecznym lekiem na choroby układu oddechowego; nie należy jej stosować dłużej niż 8 tygodni
  • rumianek – niezwykle uniwersalne zioło sprawdza się również w trakcie przeziębień, działa przeciwzapalnie i odkażająco, polecane jest więc przede wszystkim na ból gardła
  • szałwia – jej przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne wykorzystywane jest najczęściej w przypadku problemów z dziąsłami, szałwia pomoże również na ból gardła
  • tymianek – zawarte w nim flawonoidy działają bakteriobójczo, jednak tymianek najbardziej cenimy za wykrztuśne właściwości; tymianek pomaga nie tylko w przeziębieniach, ale także w grypie czy zapaleniu oskrzeli, często łączy się go z podbiałem

Zioła na przeziębienie można ze sobą łączyć, należy jednak przestrzegać dawkowania oraz stosować się do zaleceń i przeciwwskazań.

Owoce i kwiaty na przeziębienie – naturalne leki na gorączkę

W niektórych roślinach, a szczególnie ich owocach i kwiatach, znajdują się cenne składniki, które skutecznie obniżają temperaturę i wzmacniają organizm:

  • czarny bez – rutyna, antocyjany, glikozydy cyjanogenne, kwercytyna, garbniki, flawonoidy, witamina A, witaminy z grupy B, witamina C sprawiają, że kwiaty czarnego bzu działają przeciwgorączkowo (oraz napotnie), przeciwwirusowo oraz wykrztuśnie, czarny bez aktywuje komórki immunologiczne, a także zwalcza chorobotwórcze wolne rodniki
  • lipa – działa rozgrzewająco, napotnie, pomaga zwalczać gorączkę, ale jest też doskonała, gdy przemarzniemy
  • róża – owoc dzikiej róży zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy C
  • malina – przeciwgorączkowe i przeciwzapalne właściwości maliny doceniamy na wiele sposobów, pijąc herbatę z sokiem malinowym, napary z maliny czy kieliszek domowej nalewki

W walce z chorobami sprawdza się także czosnek, który należy spożywać po rozgnieceniu i na zimno – jedynie w takiej postaci zawiera allicynę, która ma silne bakteriobójcze właściwości, a po obróbce termicznej pozostają jedynie właściwości grzybobójcze. Swoje cenne właściwości w obróbce cieplnej traci także miód – również ten produkt warto spożywać na zimno lub dodając do ciepłej, ale nie gorącej herbaty.