Zajady – przyczyna i leczenie nadżerek warg

Kątowe zapalenie warg, które potocznie nazywamy zajadami, powstają na skutek rozwoju bakterii lub grzybów w kącikach ust. Wilgoć i ciepło sprzyjają rozwojowi bakterii i grzybów, choć na ogół organizm dobrze sobie radzi z ich zwalczaniem. Jednak z różnych przyczyn może dojść do rozwoju drobnoustrojów, powodując bolesne nadżerki. Dowiedz się, czym zajady różnią się od opryszczki, jakie są przyczyny powstawania zajadów oraz jak je leczyć.

Jak odróżnić zajady od opryszczki?

Aby skutecznie leczyć zajady, należy przede wszystkim prawidłowo je zdiagnozować. Przez niektóre osoby bywają mylone z opryszczką. Opryszczka, którą wywołuje wirus, objawia się jednak bąblem z płynem surowiczym w środku. Natomiast zajady powstają wyłącznie w kącikach ust i przybierają postać rany. Długo nieleczone lub leczone nieskutecznie zajady mogą mieć warstwy strupów, które także pękają – w takim przypadku po wyleczeniu zajadów mogą pozostać blizny.

Zajady – przyczyny powstawania kątowego zapalenia warg

Przyczyny powstawania zajadów najczęściej leżą u podstaw osłabionej odporności. Ta może wynikać z przebytej niedawno infekcji, antybiotykoterapii czy chronicznego stresu i niewyspania. Również niewłaściwa dieta może przyczynić się do spadku odporności organizmu. Dlatego pojawienie się zajadów powinno być dla nas sygnałem ostrzegawczym i motywacją do przyjrzenia się naszemu trybowi życia.

Zajady powstają często na skutek niedoboru witaminy C oraz witaminy B12 – tę drugą znajdziemy przede wszystkim w mięsie, dlatego powinni ją suplementować wegetarianie i weganie. Jednak na niedobory witaminy B12 cierpią również osoby, które jedzą mięso. Jeśli pojawiły się u nas zajady, warto wykonać badanie krwi pod kątek niedoboru witaminy B12.

Ponadto zajady mogą powstać w wyniku przesuszenia skóry – zarówno latem, jak i zimą. Dlatego przez cały rok należy pielęgnować usta, stosując pomadki nawilżające, a wychodząc na mróz pomadki ochronne.

Jak leczyć zajady – maść na zajady i wzbogacona dieta

Zajady należy leczyć objawowo i przyczynowo. Skuteczne okazują się gotowe maści na zajady, której skład wzbogacony jest o składniki kojące rany oraz o witaminy. Maść na zajady możemy także wykonać samodzielnie – wystarczy do tłustego kremu dodać zawartość kapsułki z witaminą B12, dokładnie wymieszać i nakładać w spękane kąciki ust.

Poza tym zajady warto smarować miodem lub pomadką z aloesem. W przypadku pomadki należy odpowiednią jej ilość nabrać na czysty palec i zaaplikować w kącik ust. Nie należy przykładać sztyftu do ust, by nie przeniosły się na niego bakterie i grzyby, które w przyszłości ponownie będą powodować powstawania zajadów.

Należy także wzbogacić dietę o produkty bogate w witaminę C i B12. Odporność wzmocnimy także jedząc surowy, zmiażdżony czosnek oraz spożywając miód. Nie dodawajmy go jednak do herbaty, by nie tracił swoich właściwości.

W zdecydowanej większości przypadków zajady można leczyć samodzielnie w domu. Jeśli jednak kilka dni kuracji nie przyniesie ulgi lub zajady szybko wrócą, należy skonsultować się z lekarzem.