Zgaga – przyczyny i domowe sposoby na zgagę

Zgaga jest jedną z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Może być niegroźnym skutkiem przejedzenia się lub też objawem choroby refluksowej bądź wrzodowej. Dlatego w przypadku wystąpienia zgagi należy bacznie obserwować swój organizm i podjąć odpowiednie kroki. Jakie mogą być przyczyny zgagi i jakie są domowe sposoby na zgagę?

Zgaga – przyczyny nadkwasoty żołądka

Zgaga to nic innego, jak objaw nadkwasoty żołądka, czyli zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego. Zgaga może więc pojawić się w wyniku przejedzenia się, np. po świątecznym obiedzie. Sprzyjają jej nie tylko duże ilości pokarmów, ale także dania ciężkostrawne. Z dużym prawdopodobieństwem będziemy cierpieć na zgagę, jeśli zjemy tłusty obiad, po którym skusimy się jeszcze na deser. Zgadze sprzyjają tłuszcze zwierzęce, cukry i utwardzone tłuszcze trans, które przede wszystkim znajdziemy w kupnych słodyczach. Ponadto zgaga może pojawić się u osób, które spożywają produkty wysokoprzetworzone – z konserwantami, barwnikami i ulepszaczami smaku. Zgagę wzmaga także picie mocnej kawy i herbaty, alkoholu oraz palenie papierosów.

Niestety zgaga bywa także objawem choroby. Najczęściej zgaga współwystępuje z refluksem przełyku bądź refluksem żołądka oraz z chorobą wrzodową. U niektórych zgaga jest objawem nietolerancji pokarmowej. Na zgagę mogą też cierpieć osoby otyłe, które często zjadają zbyt duże posiłki i nie uprawiają żadnych sportów. Ponadto zgaga bywa objawem zakażenia się bakterią Helicobacter pylori.

Domowe sposoby na zgagę

Jeśli zgaga pojawia się sporadycznie, należy bacznie obserwować swój organizm. Czy zgaga pojawia się po przejedzeniu, a może po spożyciu określonych produktów spożywczych? U niektórych osób zgaga jest bowiem symptomem uczulenia lub alergii pokarmowej. Do produktów, które w sposób szczególny narażają nas na zgagę, należą ostre przyprawy, cebula i szczypiorek, czosnek, cytrusy, napoje gazowane oraz wcześniej wspomniane cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe, w tym tłuszcze trans. W takim przypadku należy ograniczyć spożycie produktów, które wywołują nadkwasotę, a w celu złagodzenia zgagi możemy sięgnąć po mleko lub migdały, które zmieniają neutralizują kwas żołądkowy. Możemy także sięgnąć po preparaty na zgagę dostępne w aptece bez recepty. W profilaktyce zgagi ważna jest nie tylko lekkostrawna dieta wzbogacona o produkty poprawiające trawienie (takie jak mięta), ale także aktywność fizyczna. Codzienna porcja ruchu na świeżym powietrzu wpłynie zbawiennie na pracę naszego żołądka i wątroby, dlatego warto znaleźć codziennie choćby niecałą godzinę na spacer.

W przypadku często powracającej zgagi należy jednak zgłosić się do lekarza gastrologa. Z dużym prawdopodobieństwem zleci on wykonanie gastroskopii, dzięki której będzie mógł postawić diagnozę. Leczenie chorób, które wywołują zgagę jest bardzo ważne – nieleczony refluks może prowadzić do nowotworów przełyku lub żołądka, podobnie jak nieleczone wrzody.